Luisteren naar je lichaam

Het lichaam beschikt over een zeer efficiënt intelligentie systeem en is er altijd op uit om jouw lichaam en geest gezond te houden en in balans te brengen. Daarom geeft het lichaam duidelijke signalen af wanneer je uit balans raakt of als je niet gezond genoeg bezig bent.

Deze signalen kunnen zich uiten in de vorm van een fysieke-, emotionele- of psychologische klacht of probleem.

Helaas hebben wij in onze huidige maatschappij afgeleerd om naar deze signalen (die we ook symptomen kunnen noemen) te luisteren. Het gaat zelfs verder. We zijn gewend de symptomen te onderdrukken.

Bijvoorbeeld het symptoom hoofdpijn. Bij hoofdpijn grijpen we snel naar een Paracetamol, waardoor onze hoofdpijn verdwijnt en daarmee ook het desbetreffende symptoom. De oorzaak blijft echter aanwezig. Waar komt de hoofdpijn eigenlijk vandaan? Wat is de werkelijke oorzaak? Ons lichaam geeft een signaal, maar we staan er vaak niet bij stil. We gaan gewoon door.

Wanneer je de hoofdpijn steeds blijft onderdrukken, zal het zelfs chronisch kunnen worden of zich kunnen uiten in migraine. Wanneer jouw lichaam duidelijk maakt dat aan de oorzaak van de hoofdpijn geen oplossing wordt geboden, kan het gevolg zijn dat zich nieuwe, hevigere klachten gaan ontwikkelen.

Terugkomende problemen, obstakels, allergieën, verslavingen en fobieën zijn vaak ook een teken dat je fysiek, emotioneel of psychisch uit balans bent.

Pak je de kern - de oorzaak van de klacht of het probleem aan - dan constateert jouw lichaamsbewustzijn dat de boodschap ontvangen is en kan het vervolgens de klacht of het probleem loslaten.

Maar de intelligentie van jouw lichaam houdt daar nog niet op. Jouw lichaam verliest namelijk zijn weerstand en daarmee ook zijn fysieke kracht wanneer het in aanraking komt met schadelijke stoffen. Dit gebeurd ook wanneer er stress wordt veroorzaakt.