Neuro-Linguïstisch Programmeren

Neuro-Linguïstisch Programmeren is een zeer efficiënte en prikkelende coachingmethode die analyseert hoe mensen tot bepaald gedrag komen en die je al vaak na één sessie inzicht geeft in:

Iedereen vertoont soms ongewenst gedrag en heeft overtuigingen die belemmeren om iets te doen/ondernemen. Ieder mens zet (meestal onbewust) bepaalde sabotage-mechanismen in. Samen sporen we de oorzaak naar dit ongewenste gedrag en jouw belemmerende overtuigingen op. Het zal duidelijk worden wat dit gedrag en de bijbehorende gedachten positief aan je te bieden hadden, op het moment dat je deze strategie (onbewust) ontwikkelde. Doordat voor jou duidelijk wordt wat de oorzaak is voor dit gedrag, kun je dit direct veranderen en loslaten. 

De gedachten die ons beperken, de belemmerende gedragspatronen van ons zelf, onze omgeving en onze eigen sabotage-mechanismen zijn vaak al gevormd in onze vroege kindertijd. Ze zijn daarom vaak diep verankerd en gebeuren automatisch, wanneer we in aanraking komen met een stressvolle situatie. Deze gedachten en dit gedrag, zijn vaak het resultaat van wat wij in onze omgeving als kind opgepikt hebben, wat over ons gezegd werd en wat wij als kind dachten nodig te hebben als strategie om te overleven, veilig te zijn, waardering en erkenning te krijgen, of om geliefd te zijn.

Wij zijn soms gevangenen van onze gedachten en vergeten dan dat gedachten meestal geen feit zijn, maar eerder een product van wat we in het verleden geleerd hebben.

Met NLP kun je de negatieve gedachten over jezelf en jouw omgeving herprogrammeren, zodat je het beste uit jezelf kunt halen.

NLP bevat een verzameling van methoden en technieken die strategieën in beeld kunnen brengen én veranderingen in deze strategieën kunnen aanbrengen. Hoe komt het dat we op een bepaalde manier reageren? Wat gebeurt er van binnen? Op welke manier kunnen we het veranderen? Onze innerlijke ervaringen zijn het resultaat van de verwerkingen van interne en externe impulsen in het centrale zenuwstelsel (neuro). Om de verwerkingen te kunnen ordenen, gebruiken we taal (linguïstisch). De ordening gebeurt op een dusdanige manier dat we onze doelen kunnen bereiken (programmering). Het begrip congruentie c.q. incongruentie, wordt gebruikt om aan te geven of ons bewuste en onderbewuste op één lijn zitten of niet op één lijn zitten.